• Graphic facilitation és Leo
  • Lego Serious Play
  • "Tanterem"

Ryslinge Innovation Hojskole

“Ezt hol tanultad?” - “Ryslingében”. Talán ez a leggyakrabban ismételt mondat mostanság az életemben. Akik eddig kíváncsiak voltak arra, hogy honnan (is) merít ötleteket az Ökuka, az olvasson tovább! Nem mellesleg a 2014-es tanévre van még 4 ösztöndíjas hely. ;)

Ez egy iskola?
Olyasmi, igazából hojskole. Leginkább a népfőiskolához tudnám hasonlítani azzal a különbséggel, hogy itt az innováció a fő vonal. Bentlakásos iskola, az ösztöndíj magába foglalja a szállást, napi 5x-i étkezést és gyakorlatilag az összes segédanyagot. Ebbe többek között beletartozik az interaktív tábla, fotólabor és 3D nyomtató, de van sportcsarnok, ahol tudsz falat mászni, teniszezni. Minden van, de ha valami nincs, akkor szereznek!

Mit tanítanak?
Gondolkodásmódot, módszereket. Tesztelheted és fejlesztheted az ötleteidet. Egy dolog viszont nagyon fontos: a suli rendkívül szabad szellemű. Segítenek, de meg kell találnod magad és azt, hogy az ott lévő lehetőségeket és tudásanyagot hogyan tudod implementálni a saját projektedbe. Ez talán a legnehezebb az iskolában. Nem mondják meg, hogy hogyan csináld, csak megmutatnak ezer módszert, ahogyan lehetne.

Miért éri meg?
Tudás, kapcsolatok és “mindset”, de mindenkinél más és más az indok. Bár az iskola nemzetközi, a dán mentalitás és gondolkodásmód folyamatosan jelen van. A viszonylagos elzártságnak köszönhetően tisztán a saját projektedre, gondolataidra tudsz fókuszálni. Persze a diákoktól függ, de többségében olyan csapattársaid lesznek, akik hasonlóan “entrepreneur”-ök.

Kinek/ mikor ajánlom?
- ha van egy ötleted, de még fejlesztésre szorul
- ha szeretnél egy új mindsetet megismerni
- nincs 5 éved egy újabb egyetemre
- gyakorlatias vagy
- szeretsz nemzetközi szinten mozogni
- érdekel a startup és entrepreneurök világa
- kellően toleráns és nyitott vagy
- ha nem bírod a frontális előadásokat, a magyar iskolarendszert
- ismered az alázat fogalmát

Mennyibe kerül?
1 hete még 4 ösztöndíjas hely volt. Sajnos a támogatás összege évről évre változik. 2013-as évben az alábbiakat fizettem:
- 200 EUR : szállás, kaja, oktatás, segédeszközök. Nem, nem írtam el! ;)
- 3-400 EUR: 1 hetes Berlini túra (utazás, szállás, néhány étkezés), de létezik egy dán verzió, ami kb 100 EUR.
- sör + nasi + általános dolgok: fél év alatt kb 100-200 EUR
- telefonkártya: 20 EUR
Ezen kívül néhányszor átugrottam Koppenhágába, de azt is meg lehet oldani stoppal. Soknak tűnik, de ha azt veszed, akkor ennyit itthon is elköltesz fél év alatt.

Ami nehéz:
- 1000 fős falu, 1 kocsma, 2 bolt és rengeteg diák
- családias hangulat: ennek árnyoldala, hogy mindenki pletykál, mindenki tud mindent. Ezt el kell fogadnod, kicsit Big Brother érzés.
- dánok szeretnek dánul beszélni, ilyenkor szólni kell
- bezártság
- nincs külön szoba: ösztöndíjasoknak osztozniuk kell, max akkor kapsz külön szobát, ha túl kevés a diák vagy ha fizetsz extrát.
- néha káosznak érzed az egészet, nem látod, hogy mit tanultál és egyáltalán nem gondolod, hogy fogsz is valamit tanulni. Le fog tisztulni a kép ;)

Saját tapasztalat:
Én nagy arccal mentem oda, mint sokat tapasztalt “project manager”, ennek ellenére az állam a földön hordtam. Végig azt éreztem, hogy fényévekkel vagyok lemaradva. Folyamatosan pörögtem. Voltak hullámvölgyek, de igazából kellettek azok is.

Ha érdekel a dolog, akkor itt tudsz jelentkezni: http://www.ryslinge.nu/#!ansgning/cx1h (jelöljétek be az összeset, bár lehet menni csak 6 hétre is ! )

Share this post


About our blog

Our everyday life, and some blogposts about our activity.